Buitenschilderwerk: de veelgemaakte fouten

26 mei, 2021

De warme periode is in aantocht. Voor veel mensen hét moment om het huis aan te pakken. Misschien wilt u de buitenkant van uw huis een opknapbeurt geven of de schade van de koude en natte periode repareren. Dan is dit de perfecte tijd om uw kwasten uit de kast te pakken.

Dat goed schilderwerk vakmanschap is, dat hoeven we u niet te vertellen. Maar wilt u toch zelf aan de slag met uw buitenschilderwerk? Kijk dan uit voor 5 veelgemaakte fouten tijdens buitenschilderwerk. In deze blog leest u meer over de schilderfouten die de schilders van Cassée vaak tegenkomen en geven wij u tips om de fouten te voorkomen.

Vertel mij meer over:

Schilderfout #1: Slecht ontvetten

De juiste schildervolgorde is: eerst ontvetten, daarna schuren en als laatste verven. Drie eenvoudige stappen, waar mensen toch nog regelmatig de fout ingaan. Ontvetten met ammoniak maakt uw muur wel schoon, maar voor echt grondig ontvetten gebruikt u een goede verfreiniger.

De volgende valkuil hierbij is dat men eerst alles schuurt en daarna pas gaat verven. Na het schuren is houtwerk kwetsbaar voor vochtigheid, wat buiten vaak voorkomt. Schuur dus alleen het houtwerk af wat u in één keer over kan schilderen.

Schilderfout #2: Geen rekening met het weer houden

In het artikel “Schilderen in de winter? Hier moet u aan denken” hebben wij u geïnformeerd over de beste temperatuur om te schilderen - dat is tussen de 10 en 25 graden Celsius. Wanneer het buiten warmer is dan 25 graden, kan de verf té snel opdrogen. Door de hitte kunnen de verflagen gaan rimpelen, waardoor er blaasjes ontstaan.

Andere weersomstandigheden waar u rekening mee moet houden zijn:

  • Een harde wind. Dit kan ervoor zorgen dat viezigheid in de verf terechtkomt.
  • Regen. Dit verpest de verf.
  • Hoge vochtigheid. Dit is slecht voor de droging van de verf.

Een aansluitende fout met betrekking tot de weersomstandigheden, is het gebruiken van slechte verf. Hout heeft bijvoorbeeld de eigenschap dat het bij warm weer uitzet en bij koud weer krimpt. Bij Cassée werken onze schilders daarom áltijd met de beste verf die goed hecht en elastisch is. We raden u aan dit zelf ook zeker te doen.

Schilderfout #3: Snel klaar willen zijn

Men begint vaak gemotiveerd aan de schilderklus, maar halverwege slaat de vermoeidheid toe of zwakt de motivatie af. Goed schilderwerk kost nu eenmaal veel tijd. Het gevolg hiervan is dat u met dikke lagen werkt om het schilderwerk eerder af te krijgen. Hierdoor krijgt uw schilderwerk niet de mooie strakke look die u voor ogen hebt.

Zorg voor een betere bescherming door meerdere dunne lagen in plaats van één dikke laag te schilderen. Let hierbij wel op dat u de verf eerst goed laat drogen voordat u de volgende laag schildert.

Schilderfout #4: Geen aandacht geven aan de ondergrond

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel mensen steken helaas niet de moeite in het voorbereiden van de ondergrond. Het is belangrijk om voor het verven, beitsen of oliën de ondergrond goed voor te bereiden voor een mooi resultaat. Als u gaat schilderen over bestaande vlekken zijn ze niet meer weg te krijgen. Verwijder daarom van tevoren alle zichtbare vlekken. Maak het hout goed schoon en droog goed af. Pak eventueel schuurpapier uit de kast om oneffenheden weg te werken.

Schilderfout #5: Kieren dichtkitten

Deze veelgemaakte schilderfout gaat specifiek over de kieren tussen steen- en houtwerk. Deze kieren zorgen ervoor dat vocht uit de stenen beter een uitweg kunnen vinden. Als u deze kieren dichtkit heeft u kans op bladderende kozijnen. Wilt u een mooi eindresultaat krijgen voor het buitenkitten? Gebruik in dat geval twee componenten plamuuur.

Uw buitenschilderwerk laten doen? Neem contact op met Cassée Schilders

Met het mooie weer is het verleidelijk om zelf een goede schilderbeurt te geven aan uw buitenwerk. Maar wilt u zeker zijn van een professioneel en betrouwbaar resultaat? Onze schilders gaan graag voor u aan de slag. U kunt ons inschakelen voor alle soorten buitenschilderwerk op maat: van muren tot gevels, en van hekwerken tot kozijnen. Neem contact op voor de mogelijkheden.