Muren verven of spuiten? Het schilderen van uw binnenruimte.

18 augustus, 2021

De muur een nieuwe lik verf geven; het is iets wat bijna iedereen doet na bijvoorbeeld een verhuizing. Het verfrist en u kiest uw eigen favoriete kleur. Wat minder mensen weten en doen, is dat het ook van belang is om binnenmuren, trappen en vloeren te onderhouden door ze zo nu en dan opnieuw een verfbeurt te geven. Het beschermt hout- en muurwerk en vooral voor buitenkozijnen geldt dat deugdelijk binnenschilderwerk de kwaliteit van schilderwerk buiten ook gunstig beïnvloedt. 

Naast de traditionele manier van schilderen, met kwast of roller, is ook aanbrengen van verf door muren te spuiten steeds meer in opkomst. Wat zijn de verschillen tussen deze technieken?

Verven en spuiten

Voor verven is er weinig nodig. Een kwast of roller en een blik verf en schilderen maar; een kind kan de was doen. Spuiten gaat anders in zijn werk. Hiervoor is een spuitmachine nodig. Onder hoge druk (200 bar) komt de verf als een soort nevel op muren en plafonds neer.

De ondergrond maakt in feite niet uit: spuiten is onder andere mogelijk op stucwerk, gipsplaten, steen en behang. Wel is het voor het eindresultaat het beste om een zo glad mogelijk ondergrond te hebben. Oneffenheden kunnen beter van tevoren worden weggewerkt, bijvoorbeeld door een muur te stucen of sausklaar te maken. 

In beide gevallen is goed afplakken en een schoon oppervlak creëren vooraf een must. En net als bij verven, is het bij spuiten voor een blijvend goede dekking het beste om een muur of plafond twee keer te behandelen. Bij spuiten is de verf van latex. Bij verven is er vaak meer keus tussen soorten verf. Denk aan verschillende soorten lakverf en andere soorten muurverf dan latex.

De verschillen tussen verven en spuiten

Waarin onderscheidt spuiten zich nu van verven met kwast of roller, los van de werkwijze? Allereerst gaat spuiten een stuk sneller, zeker waar het grote oppervlakten betreft. Dit scheelt uiteraard tijd en (dus) mogelijk ook geld. Bij wanden en plafonds vervalt het voorstrijken van hoeken en randen met de kwast. De verf komt snel en gelijkmatig dekkend in één handeling uit de spuitmachine. Doordat de verfstraal precies instelbaar is, worden hoeken en moeilijk bereikbare plekken, binnen een mum van tijd gedekt. 

Daarnaast is het minder zwaar om te doen, zeker wanneer het gaat om plafonds. Boven het hoofd werken hoeft nauwelijks meer. Verder blijven bij traditioneel verven vaak de aanzetten zichtbaar en kunnen er strepen ontstaan. Spuiten levert een meer egaal resultaat op, zonder dat aanzetten zichtbaar zijn of stukken worden overgeslagen. 

Verder blijven kleurverschillen bij spuiten uit, omdat muren plaatselijk niet meer ‘zuigen’, zoals dat bij verven wel het geval kan zijn. Ook kan waterschade door te spuiten volledig hersteld worden, mits de oorzaak is verholpen en het oppervlak is voorbehandeld om nieuwe schade te voorkomen. Tot slot is latex minder belastend voor het milieu dan sommige andere soorten verf, omdat het verf op waterbasis betreft.

Zelf schilderen, of uitbesteden?

Voor zowel verven als spuiten geldt dat u hier uiteraard zelf mee aan de slag kunt gaan. Spuitmachines zijn te huur. De keuze om een professional in te huren, hangt vooral af van de omvang van de schilderklus en het gewenste resultaat. Gaat u bijvoorbeeld slechts één slaapkamer schilderen? Dan is het begrijpelijk dat u dit zelf gaat verven of spuiten. Bent u net verhuisd en gaat u het gehele binnenwerk schilderen? Of bent u eigenaar van een pand wat een verfraaiing kan gebruiken? Schakel dan een schildersbedrijf in.

Wilt u dus zeker zijn van een perfect schilderresultaat? Huur dan altijd een professional in. Het voordeel van het inschakelen van een vakman is dat deze kennis en ervaring heeft met de techniek (inclusief drukcontrole en filters) en de daarvoor geschikte materialen en verfsoorten. 

Of u nu kiest voor kwast, roller of spuitmachine: het onderhouden van het binnenschilderwerk heeft hoe dan ook niet alleen een positief effect op de uitstraling van het interieur, maar ook op de kwaliteit van hout- en muurwerk. Zeker met het najaar op komst is een opfrisbeurt dus geen overbodige luxe. 

Cassée Schilders: meer dan 40 jaar ervaring

Cassée Schilders heeft volop ervaring met binnenschilderwerk, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Verven en spuiten behoren beide tot de mogelijkheden. Wij denken graag mee over met welke techniek uw binnenwerk het ‘beste uit de verf’ komt. Neem contact op met onze specialisten!